top of page

DÃœZENLEYÄ°CÄ° ve ÖNLEYÄ°CÄ° FAALÄ°YETLER-DÖF 

Düzeltici Faaliyet: Saptanan uygunsuzlukların sebeplerini ortadan kaldırmak ve uygunsuzluğun neden olduğu olumsuz sonuçları gidermek için yürütülen planlı ve sistematik faaliyetlerdir.

Önleyici Faaliyet: Bir sapma veya uygunsuzluk meydana gelmeden, olası sapma ve uygunsuzlukların tespit edilmesi, meydana gelmelerini engellemek için yapılan planlı ve sistematik faaliyetlerdir.

İyileştirici Faaliyet:Sunulan hizmetleri olumsuz etkileyen herhangi bir durumun iyileştirilmesi amacıyla yapılan planlı ve sistematik faaliyetlerdir.

Uygunsuzluk: Kaliteli hizmet sunumu için gereken şartların yerine getirilmemesidir.Sapma: Kaliteli hizmet sunumu için gereken şartlardan uzaklaşma derecesidir.

Risk: Bir uygunsuzluğun veya sapmanın meydana gelme olasılığıdır.

Formunuzu KY.FR.01 formundan manuel olarka ya da Ä°nternet sitemiz üzerinden doldurabilirsiniz. Ä°sim, Soy isim, Birim, tarih ve saat olmayan ya da yanlış isimlerle yapılan bildirimlerdikkate alınmayacaktır.Düzenleyici Önleyici Faaliyetler; Hastanemizde; öz deÄŸerlendirmeler, dış deÄŸerlendirmeler, denetimler, belge denetimi, bina turları, gözlemler, hasta ve çalışan ÅŸikâyet, görüş ve önerileri, , kurul ve komite toplantıları, olaÄŸan toplantılar gibi faaliyetler sonucunda tespit edilen uygunsuzluklar veya kusurlar ile hasta ve çalışan anketleri, kalite indikatörleri, olay bildirimleri, hedeflerdeki sapmalar, SKS uygulamaları, hastane istatistikleri, güvenlik raporlama sisteminden elde edilen veriler DÖF tespit kaynaklarıdır. Tespit edilecek faaliyetin kalite iyileÅŸtirme ve geliÅŸtirmeye katkısı dikkate alınarak DÖF belirlenir. Talebinizin Düzenleyici ya da Önleyici faaliyet olduÄŸu formda belirtilir. ARIZA BÄ°LDÄ°RÄ°MLERÄ° İÇİN DÖF AÇILMAZ...

Ä°lgili konularda yapacağınız DÖF baÅŸvurunuz Kalite Direktörü tarafından deÄŸerlendirilir. Uygun bulunursa ilgili komiteye iletilir.Komite tarafından Kök neden analizi yapılır. Gerekli iyileÅŸtirme faaliyetleri planlanır ve DÖF talebinde bulunan personele geri dönüş yapılır. 

DÖF ile ilgili eğitim slaytına ulaşmak için lütfen tıklayınız

GÃœVENLÄ°K RAPORLAMA SÄ°STEMÄ° 

Sistem; Hasta güvenliÄŸi ve Çalışan GüvenliÄŸi olmak üzere iki ayrı modülde ele alınır. Güvenlik raporlama sistemi, hasta ve çalışanların güvenliÄŸini tehdit edebilecek her türlü olayı (ramak kala ya da gerçekleÅŸen istenmeyen olaylar) kapsayacak ÅŸekilde düzenlenmelidir. Olay bildirimi, ilgili personel tarafından veya baÅŸka bir personel tarafından güvenlik raporlama web tabanlı, intranet ortamında, elektronik ortamda veya basılı formlar üzerinden kalite yönetim birimine bildirim yapılır. Kesinlikle isim, unvan, birim gibi unsurlar belirtilmez. Aksi halde formunuz iÅŸleme alınmaz.  Olayın GerçekleÅŸen mi yoksa Ramak Kala Olaymı olduÄŸu Form üzerindeki ilgili yere belirtilir.
Bildirimi yapılacak olaylar,

Hasta GüvenliÄŸi                                                                           Çalışan GüvenliÄŸi
 Ä°laç güvenliÄŸi                                                                         ïƒ¼ Kesici Delici Alet Yaralanmaları
 Cerrahi güvenlik                                                                      ïƒ¼Kan ve Vücut Sıvıları Sıçramaları
 Transfüzyon güvenliği
 Düşmeler, 
EÄŸer bunlardan herhangi bir şıka uymuyor ama yine de GRS bildirilmesi gerektiÄŸini düşünüyorsanız ïƒ¼ DiÄŸer seçeneÄŸini iÅŸaretleyiniz.
Kalite Yönetim Birimi olay bildirimlerini değerlendirerek, ilgili komitelere ve bölüm sorumlularına iletir. İlgili komite ve bölümler olayla ilgili gereken tedbiri alır, olay bildirimi ile ilgili kök neden analizi yapar. Gerekirse ilgili komite veya bölüm Düzeltici-önleyici faaliyet başlatır. Olay bildirimine ilişkin analiz sonuçları ve yapılan faaliyetler kalite yönetim birimine gönderilir. Bildirim formları web tabanlı, internet, ortamında veya basılı kopya olarak kullanılabilir. Formlara, tüm kurum çalışanları kurumun tüm bölümlerinden kolaylıkla ulaşabilir.
Kalite Yönetim Birimi Tarafından Çalışanlara;
Güvenlik Raporlama sisteminin amacı, önemi ve sorumlulukları, Sistemin, çalışanların kendini güvende hisetmelerine yönelik kurgulanmış yapısı, sistemin odağı olan hatalardan öğrenme ve sürekli iyleştirme amacının vurgulanması, Güvenlik Raporlama sisteminde hangi olayların bildirim kapsamında ele alınacağı, bildirimin yapılma şekli, uyulması gereken kurallar ve gizlilik, örnek olaylar üzerinden, bildirim formlarının nasıl doldurulacağı, bildirimlerin nasıl değerlendirileceği ve analiz edildiğine ilişkin genel bilgiler, hakkında eğitimler verilir. Sisteme yapılan bildirimler analiz edilmeli, analiz sonuçlarına göre iyleştirme çalışmaları yapılır. Bildirim sistemi ile ilglili çalışanların görüş ve önerileri alınmalı ve düzenli aralıklarda çalışanlara sistemin kullanımı ile ilgili geri bildirimlerde bulunulmalıdır.

GRS ile ilgili eğitim slaytına ulaşmak için lütfen tıklayınız

bottom of page